- LO VILET: GUIA URBANA -

● LOS CARRERS

    Per poder-te moure amb total seguretat per l'interior del Vilet, lo primer de tot que has de fer és aconseguir un plànol de carrers, sinó corres el risc de perdre't per dins del poble durant dies i dies. Per tal que això no et passi mai, des d'aquí te'n facilitarem un. Que dic un! Ni un ni dos, sinó tres plànols!!!

   Guia Urbana del Vilet - Plànol de Carrers 1
  Un plànol una mica caòtic, però Deu-ni-do de la informació que dona: lo nom dels camins, dels trossos, les alçades... Que més es pot demanar?
   
   Guia Urbana del Vilet - Plànol de Carrers 2
  Aquest plano es més senzillet però segurament més entenedor. Lo traçat està extret del llibre "La Vall del Corb" (1986) i la identificació de carrers l'ha afegida un servidor. Em vaig quedar ben parat quan vaig descobrir que algú s'havia pres la molèstia de mapar lo Vilet. Qui pot estar tan avorrit com per fer això?
   
 

Guia Urbana del Vilet - Plànol de Carrers 3

  Aquest és més detallista pel que fa als dibuixos, però té un fallo: no indica quin es el nom de cada carrer. Malgrat això és lo meu preferit, més que res perquè el vaig fer jo un dia que m'avorria molt i preferia maquetar lo Vilet abans que estudiar alguna lliçó de BUP. Això vol dir que el plànol data dels voltants de l'any 1995, quan tenia 15 anys. Qui m'hauria de dir en aquell llavors que algun dia trobaria l'excusa per fer pública la meva obra d'art?

    Finalment dir-vos que no cal que patiu de perdre-us pel poble! Hi tenim distribuïdes a cada punta de carrer unes plaques ben sinyores per tal d'informar-ne del nom al turista. Aquí tinc la foto d'un parell:

Carrer de la Bassa (tram final del carrer)

Carrer del Nord (tram final del carrer)

 

● LES CASES

    Ara ja tenim l'assunto dels carrers resolt. Però claro, amb això no n'hi ha prou. La cosa és més complicada, perquè que faries si algú et digués...

    - "Castís, fes-me lo favor de portar aquesta ampolleta de  mistela a Cal Boleda".

    - "Corre nen, dis-li a la Maria de Cal Paleta que ha arribat lo d'Arbeca i que porte uns préssics ben macos".

    Us quedaríeu ben parats, oi? Respondríeu: "Mande?". Doncs això es lo pa de cada dia. Mai us diran "Ves al Carrer del Nord número onze", ni "Ves al Carrer de la Bassa número 6", ni tampoc us diran la longitud ni la latitud del punt de destí, sinó el nom tradicional de la casa. I això és lo que toca aprendre en aquest apartat: lo nom de totes les cases. Com? Amb l'ajuda d'aquest plànol del qual n'estic més que orgullós:

 

Guia Urbana del Vilet - Plànol de Cases

  Ja us avanço que 100% precís no ho és, més que res perquè no em conec les delimitacions de totes les cases de memòria. Respecte els noms, segur que hi hauran discusions de l'estil: "Cal fulanito? Però si aquesta casa sempre ha sigut Cal Menganito!". Potser teniu raó, però jo havia de triar un nom, així que he escollit el que jo sempre he sentit anomenar més.

    Que us ha agradat lo plano? Molt, oi? Doncs amb les cases passa lo mateix que amb los carrers: normalment tenen unes plaques de la mateixa tipologia que les del carrers on s'indica lo nom i el número de la casa. Exemples:

Ca La Quitèria, al Carrer de la Bassa
 
Cal Paleta, al Carrer de la Bassa
 
Cal Daniel, al Carrer de la Bassa
 
  Hi ha algunes plaques afortunades que tenen la sort de procedir de Verdú, del forn del mateix Ramon Boleda  
 

Tornar a "Lo Poble"