- LO VILET: NOTÍCIES -

 

Incendis a l'Urgell (19 de juliol de 2016)

El 19 de juliol de 2016 hi va haver un incendi per la contrada que va fer terror. Es va iniciar a Rocallaura, en la mateix zona on, pels dies de Sant Joan d'aquest mateix any, ja s'havia declarat un bon indenci.

A les noticies del 3/24 deien que l'incendi estava controlat, però poc després va començar a bufar la típica marinada i això va ser fatal: va començar a escampar l'incendi cap al nord, des dels termes de Vallbona i Rocallura fins arribar a tocar ben bé els pobles de Nalec i Rocafort. Sembla ser que també va arribar al terme del Vilet (Sant Martí de Riucorb).

Aquí hi ha dues imatges de les superfícies afectades:

 

 

(fes click sobre el plànol per ampliar-lo)

 

El foc era tan tremendo que el fum es veia a bona distància. A mi em van enviar aquestes dues imatges, una des de les piscines municipals de Sant Martí i l'altra feta pels bombers.

 

 

 

 

 

 

 

Després, a mesura que el foc s'apropava, ja començaven a arribar les fotografies de les flames:

 
Fotografia de Minerva Sellés Fotografia del riu, entre Rocafort i Nalec
 
 
I abans d'anar a dormir, les fotografies que circulaven per la xarxa ja deixaven clar que el foc havia arribat a les portes de Nalec i Rocafort.
 
Flames a tocar de Nalec Aquest poble no sé si es Nalec o Rocafort
 
 
Les fotografies fetes saltaven de mòbil en mòbil, la gent es preocupava i intentava trucar als veïns del poble per veure si estaven bé, però les línies no funcionaven (es veu que el foc va afectar algun infraestructura de la xarxa de telefonia). Així que aquell dia hi va haver neguit per donar i per vendre.

L'endemà a les 7:00 matí, el conseller d'interior va dir per les noticies que l'incenci estava controlat i que s'estaven investigant les causes. No va donar massa detalls però va apuntar que no es creia que fos provocat. Buscant per internet he trobat una noticia que diu que va ser un foc remanent del de la revetlla de Sant Joan a Rocallaura, un foc que romania subterrani fins que es va avivar lo suficient com per tornar a cremar. Lo conseller també va explicar que molts pagesos no van dormir aquella nit, i que van ajudar als bombers a evitar que el foc es propagués llaurant els camps.

Molts van patir aquell de nervis, però al preguntar als padrins del poble deien que a les noticies es va exagerar molt, i fins i tot va haver-hi alguns que ni tan sols es van assabentar de tot l'enrenou que estava passant al seu voltant.

Potser si que es va exagerar, per què quan vaig anar uns dies després a veure la zona, molts camps s'havien salvat, però també es cert que molt d'altres es van cremar, i boscos i prats, i tot trigarà molts anys a recuperar-se.

 
   
 
 

  Tornar a NOTICIES