- LO VILET: LA POBLACIÓ -

    Contades són les vegades que quan pregunto a algú "Coneixes lo Vilet?" em donen una resposta afirmativa. I en una d'aquestes vegades la resposta va ser també irònica: "Lo Vilet? Aquell poble que té més gallines que persones?". Ja, ja i més ja. Quant riure. Doncs sí, es un poble petit. Petit i mono, però les ironies sobren. A més, ara analitzarem això des d'una visió rigorosa i científica: mirarem els registres del cens al llarg de la història i veurem com això no sempre ha estat així.

  NÚMERO DE FOCS (1) NÚMERO D'HABITANTS NÚMERO DE GALLINES (2)
Any 1359 17   N/A
Any 1553 3   N/A
Any 1718   26 180
Any 1787   84 66
Any 1830   48 95
Any 1842   52 50
tots los anys següents...   entre 40 i 50 entre 60 i 70
Any 1970   40 61
Any 1980   20 39

(1) foc: no, no es un incendi! un foc es una llar habitada. Substituïu la paraula "foc" per "casa" i tot us semblarà més entenedor (però també menos rigorós i científic)

(2) Per qui no ho hagi pillat, aquesta columna es falsa. Pretenia ser humor. La resta de columnes son 100% certes.

 

    Bé, com podeu veure, acabem de comprovar que el número de gallines no sempre va superar el número de viletencs. Ah, i abans que m'ho pregunteu ja us dic que mireu al peu de pàgina per veure que vol dir això dels focs. No te res a veure amb hipotètics piròmans de l'Urgell.

    Això del registre històric està molt bé, però que en podem dir de l'actualitat? Viam, les coses no anàvem massa bé al camp i la gent ja anava marxant, però segons m'han explicat, el procés d'emigració cap a la ciutat va tenir el seu màxim històric en el moment en que "La Fàbrica" va tancar les seves portes (1964-1965). Els pocs habitants que queden al Vilet (20 segons la taula de dalt) no porten nova descendència al poble (normal!, no veieu que ja eren grans i l'havien aportada anys enrera) de manera que la població va envellint i va seguint el curs natural de la vida. Això fa que arreu es pugui arribar a sentir el comentari "El Vilet es mor. Aviat serà un poble fantasma".

    I es un trista frase que no li faltava raó, i que se m'encongia el cor cada vegada que la sentia. No obstant pot ser que les coses prenguin un nou rumb, doncs en els darrers 20 anys hi ha hagut un moviment d'immigració: la gent ve al Vilet! Les cases es venen, es reformen i tornen a ser ocupades per nous viletencs. Gent que no només hi passa els caps de setmana sinó que fins i tot s'hi queda a viure!

    Però ja prou de tanta lletra i tanta nostàlgia. Aquest apartat de la web no es titula "La Població"? Doncs volem la gent! Volem fotos! Les voleu? Doncs aquí les teniu. Fotos dels que són o han estat, però que sempre per sempre seran... viletencs:

 

Jaume de Ca La Magina

 

 

Lo Sisco de Cal Miquel

 

Carme de Cal Miquel

 

Josep de Ca la Ramona

 

Martí de Ca La Ramona

 

Concepció de Ca La Ramona

 

Assumpción de Ca la Malena

 

Montse de Ca la Malena

 

 

Pepe de Ca La Ramona

 

Alba de Cal Paleta

 

Laura de Cal Paleta

 

Marina de Cal Paleta

 

Carme de Cal Paleta

 

Maria de Cal Paleta

 

Josep de Cal Paleta

 

Lo Robert

 

L'Anna de Cal Cordi

 

Adrià de Cal Miquel

 

Lo Josep de Ca La Esperança

 

Lo Martí de Cal Palillo

 

Lo Josep de Cal Palillo

 

Maria i Georgina

 

Ferran Lo Pintor

 

Joan Maria de Ca La Quiteria (Tetu)

 

Joan de Ca La Quitera

 

Margarita de Ca La Quiteria

 

La Marga de Ca la Quitèria

 

Maria Assunsión de Cal Daniel

 

Alba de Cal Daniel

 

Lo Martí de Cal Daniel

 

     

    Com es sol dir, "Son todos los que estan, però no estan todos los que son". I després sempre recordarem als que no hi són però hi van ser molts anys:

Mossèn Florenci

 

L'Anna de Cal Daniel (La iaia)

 

Lo Lleó

 

Lo Follet

 

Lo Josep Mª de Cal Daniel (Lo Papa)