- LO VILET: ECONOMIA -

    L'economia del Vilet es la pagesia. Los Viletencs es dediquen i s'han dedicat des dels seus orígens al conreu de la terra. Així de simple. Que us pensàveu? Que us avorriria amb dades i més dades sobre el PIB, el creixement econòmic, les hectàrees cultivades, i la proporció de cada cultiu? I ara! Seria soporífer!

    Però es clar, si no explico res de tot això... llavorens que explico? No se... us va ve si comentem com es mantenia ocupat un Viletenc del segle XX al llarg de l'any? Això podria estar bé, oi? Si? Us convenç? Pues en aquest cas us presento...

LO CALENDARI DEL VILETENC

GENER

    "En aquell temps si que feia fred", o això es lo que sempre diu mon pare. I la pobra gent, enlloc de quedar-se a casa a la vora del foc havia d'anar a collir aulives que més tard es convertiran en gustós l'oli.

  Dos Viletencs anant a collir
   

FEBRER

    Si la collita d'aquell any era bona, la gent encara continuava amb el tema de les aulives. Si pel contrari havia glaçat l'any anterior i les aulives havien sigut escasses, llavors la gent s'entretenia amb altres feines: refer marges, recollir llenya, etc... 

  Recollint material per a preparar un marge Postmodern
   

MARÇ

    Canviem de conreu! En aquesta època s'abandonen les auliveres i es comença a pensar en les ametlles. Concretament lo que es feia al Març era començar a esporgar(1) los ametllers.

(1) Esporgar : Vindria a ser com fer la manicura. Es tallaven les branques dolentes, es treia lo dolent de l'arbre, etc... 

  Una xiqueta intentant esporgar l'ametller
   

ABRIL

    Ara toca anar a llaurar el camp. I es que la terra vol ser remoguda i airejada, sobretot després de ser trepitjada durant tot l'hivern mentre es feia la collita. 

  L'autèntic pagès treballa tant de dia com de nit
   

MAIG

    A los que els hi agrada esporgar disfrutaran de nou amb aquest mes, doncs l'esporgada no s'acabava al Maig. Només es feia una petita pausa de 30 dies per recuperar forces i poder esporgar amb l'energia renovada tots los aulivers de la comarca. 

  Viletenc buscant desesperadament branques que necessitin ser esporgades
   

JUNY

    Al Juny, amb lo bon temps, ja es podia sortir al camp a segar lo blat i l'ordi. I més valia que es fes ràpid, perquè quan arribava Sant Joan hi havia moltes possibilitat que algun desaprensiu calés foc al camp per fer-hi una bona foguera. 

  Una piròman anònim
   

JULIOL

    Temps de batre! Que dieu? Que no sabeu lo que es batre? Com podeu se tan incultes? D'acord, reconec que jo tampoc ho sabia fins que m'ho ha explicat mon pare.

Batre: Separar lo gra del blat i de l'ordi de la palla mitjançant lo trill (instruments emprats per batre)

 

  No només de batre viu l'home! Al Juliol també celebrem la festa major
   

AGOST

    "Vacances" pensareu molts. No pas! Això de les vacances es algo que es van inventar los xiquets de la capital per treballar menos cobrant lo mateix. Però tot i que al Vilet no estiguessin acostumats a les vacances també n'han patit les conseqüències: en aquesta època apareixen nens i nenes per a tot arreu. Durant la resta de l'any són a ciutat estudiant però en aquest mes venen a passar una temporada amb los padrins.

  No tinc fotos de padrins cuidant los seus nens, però oi que aquesta foto també fa Agost?
   

SETEMBRE

    Ja es pot començar a veremar! I ràpid que el raïm es podreix de seguida. En una setmana hauria d'estar tot llest o sigui que menos mirar-s'ho i mans a la feina (això va pels de la foto)  

  Joves acollonits davant la immensitat de la vinya
   

OCTUBRE

    Un cop el raïm ha passat dels ceps a les botes, és el torn de les ametlles: collir-les, espetllar-les i garrapinyar-les (això últim es opcional). I pels aficionats a la caça una bona notícia: comença la temporada!

  Normalment s'ensenya la peça caçada i no pas los restos del cartutxo
   

NOVEMBRE

    Fins ara em anat collint de tot, però quan es lo temps de sembrar? Doncs ara, des de Sant Martí fins al volts de Nadal.

  Un cop sembrat, a la Primavera tot quedarà així de verd
   

DESEMBRE

    I després de sembrar, ja tornem a ser un altre cop al temps de les aulives. Heu vist que ràpid que passa un any?

 

  La plana de l'Urgell en tota la seva esplendor