- LO VILET: BIBLIOGRAFIA i AGRAÏMENTS -

    Viam, bibliografia, lo que se diu bibliografia específica del Vilet, no n'hi ha. Ojo! Que jo sàpiga! En cas d'anar errat envieu-me de seguida un e-mail! Del que si que tinc constància es d'algun que altre llibre que esmento alguna vegada aquest magnífic poble, tan injustament castigat per la literatura. Lo més normal es trobar llibres que parlon de la comarca, de la vall del riu, i així de rebot mos trobem la paraula "Vilet" com qui se troba una mossa lletja en una discoteca: més sola que la una!

    Tan si ho agradat o no lo meu acudit del pàrraf anterior (a mi sí que em va agradar), seguiu llegint aquest apartat perquè a continuació us planto la bibliografia que he trobat:

  Duch, Joan i Satorres, Gregori(1979), La Vall del Corb. Imatge i Poesia. Publica Fundació d'Història i Art Roger Belafort, Santes Creus
   
  Vallverdú i Aixalà, Josep;  Piquer i Jover, Josep-Joan; Duch i Mas, Joan; Boleda i Cases, Ramon i Gelabert i Fontova, Daniel (1986), La Vall del Corb. Publica Institut d'Estudis Ilerdencs, Lleida
   
  Espinagosa, Jaume; Gonzalvo, Gener; Seré, Jordi i Coma, Glòria (1993), Història Gràfica de l'Urgell. Publica Consell Comarcal de l'Urgell, Ed. Columna el pont de pedra S.L., Girona
   
  AA.DD. (1983), Gran Geografia comarcal de Catalunya, vol. 9, pàgines 214-215. Publica Fundació Enciclopèdia Catalana (19 volums), Barcelona.
   
  AA.DD. (1994), Gran Geografia comarcal de Catalunya, vol. 10, pàgines 217-218. Publica Fundació Enciclopèdia Catalana (19 volums), Barcelona.
   
  Giralt i Palau, Florenci (2003±1 aprox.), Art i bíblia a l'Arquebisbat de Tarragona. La mare de Déu del Vilet. Inèdit.
   

  http://santmarti.ddl.net/
   
  http://hispanismo.org/catalunya/499-lo-diccionari-lleidata.html (un genial diccionari Lleidatà-Català, que m'ha donat un cop de mà a l'hora de crear l'apartat "Lingüística").

Crec que són los mateixos que després van publicar-lo en format paper. Recomano comprar-lo, mai se sap quan n'hi treuràs profit!

   
   

     I mereixen una especial menció les següents persones per l'ajuda proporcionada:

  Josep Mª Roscadell Bori (sí, és mon pare) per tota la seva culturilla sobre el poble.
   
  Assumpta Roscadell Bori (sí, es germana de mon pare) per la bibliografia facilitada.
   
  Marga A. Rubió Núñez, per la seva tasca com a crítica i pel seguiment diari mentre la web s'anava construint.
   
  Teresa Carreras, conservadora del MAC (Museu d'Art de Catalunya) per la informació facilitada sobre el mosaic descobert al Vilet (apartat "Arqueologia").
   
  Joan Rubió, pels seus reportatges fotogràfics de les diades de Santa Anna (i per venir cada any a muntar el joc de les cadires, el de les pomes, les curses de sacs, tocar la "Polka d'Ours" amb l'acordió, etc, etc, etc...).
   

    

    Altra bibliografia susceptible de ser consultada podria ser la següent. Jo no l'he llegida, només he passat una tarda a la biblioteca recopilant títols que potser puguin aportar alguna notícia sobre el Vilet. Us els planto aquí per si vosaltres mateixos voleu indagar:

  Llobet i Martí, Ramon (1970), Monografia. Breu descripció de la vila i la parròquia de Sant Martí de Maldà. Publica A.G. Camps, Tàrrega.
   
  Rius i Fontanet, Francesc, Llibre de varies antiguitats i notícies de l'església parròquia i vila de Sant Martí prop de maldà. Inèdit.
   
  Bach i Riu, Antoni (1973), Antics poblats i masies del Baix Urgell. Publica Institut d'Estudis Ilerdencs, Lleida.
   
  Duch i Mas, Joan (19??), La vall del Corb i les seves estacions prehistòriques. Publica ???