- LO VILET: ARQUEOLOGIA -

    Sí, sí, pels que no ho sabíeu, la Vilet s'han realitzat diverses troballes arqueològiques.

    La primera de totes es va produir durant la rovinada de Santa Tecla al 1874. L'aiguat tan terrible d'aquell nit fer que el riu es desbordés de manera que l'aigua va circular per sobre dels camps annexos al riu. La força de l'aigua va escombrar el terreny i va deixar a la vista uns mosaics romans que formaven dues sales. Es distingia un galó sostingut per dues figueres en el qual es podia llegir la paraula incompleta "CONCIL...", que molt probablement volia dir CONCILIUM, el lloc on es celebraven les juntes i les reunions. On son aquests mosaics? Doncs no entenc ben bé per què, però es veu que ser enterrats de nou després de traslladar-ne una part a Lleida.

    Anys més tard, al 1912 quan es replantava una vinya al tros de les Astes, es va trobar un mosaic ("un bell mosaic" segons els llibres) de dos metres i mig de longitud. El mosaic data del segle IV i sembla ser que pertanyia a una vil·la rústica del baix imperi. On està aquest mosaic? Doncs una part es conserva al MAC (Museu d'arqueologia de Catalunya). I es pot visitar? No, lamentablement no es pot visitar. Perquè? Veureu, en la dècada dels noranta, el mosaic es trobava exposat en el Museu d'Arqueologia de Barcelona. Aquest museu es va mudar al MAC i des de llavors el mosaic i moltes altres peces es troben en el magatzem del museu, al qual no s'hi pot accedir.

    No obstant, la conservadora del museu, Teresa Carreras, que m'ha atès molt amablement informant-me de la situació, m'ha fet saber que existeix una fotografia del mosaic viletenc, la qual sol·licitaré a la directora del MAC amb la intenció de penjar-la en aquesta web. A veure si hi ha sort i me la faciliten. A veure si hi ha sort!

...

...

(passen els dies, les setmanes, els mesos..)

...

...

...

    Sí! Després d'esperar una mica més de tres mesos, rebo una carta del MAC! M'envien una fotografia del mosaic i una petita fitxa tècnica (a més de disculpar-se pel retard). Genial! Us ho penjo aquí per si ho voleu mirar i/o descarregar.

Fotografia del mosaic del segle IV trobat a Les Astes al 1912

 

Fitxa tècnica del mosaic del segle IV trobat a Les Astes al 1912

Finalment AQUÍ us deixo un enllaç a unes pàgines de l'Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans on s'expliqune més detalls d'aquestes troballes