- LA HISTÒRIA -

    Pocs, molt pocs són els Roscadell que volten pel mon. Bastaria dir que hi ha més habitats al Vilet que Roscadells sobre la capa de la Terra. Segons l'Institut Estadístic de Catalunya, el número de Roscadells residents a Catalunya ascendeix a l'esgarrifadora xifra de 11 persones. I crec que puc arriscar-me a suposar que els Roscadells residents fora de Catalunya són zero patatero.

    La història coneguda dels Roscadell va començar un bon dia al poble de Nalec, quan els senyors Franquesa agafen el carro i la mula per anar a fer un tomb i tornen al poble amb un xiquet que duia el nom de "Martí Roscadell". Aquest noi adoptat va créixer a casa dels Franquesa, i quan ja en va tenir prou, es va independitzar a una de les grans ciutats de la vora: Vilet de Rocafort. Realment va marxar cap al Vilet perquè va contraure matrimoni amb una autòctona del poble: la Maria Cortada de "Cal Boleda". Tots els Roscadells que volten avui en dia pel mon (sí, sí tots! els once!) són descendents d'aquest Martí Roscadell, i precisament per aquest motiu em centraré en la història d'aquest personatge adoptat (el meu besavi, que encara no ho havia dit), doncs és en ell on radica tot el misteri: Per què hi ha escassetat de Roscadells? On s'amaga la resta de la família?

    La primera pregunta que caldria fer és: Si el meu besavi va ser adoptat, com es que no es va fer dir "Martí Franquesa"? La resposta es la següent: Per què quan el van adoptar ja duia posat el nom de "Martí Roscadell". Això condueix a la següent pregunta: On va ser adoptat? I aquí es on les coses no estan tan clares, doncs hi ha dues possibles històries (cap d'elles sense confirmar):

    1.- Va ser adoptat a una parella de pagesos (que vivien molt possiblement a prop de Cervera). En aquest cas, lo més lògic semblaria suposar que aquests pagesos eren la família Roscadell original (sense confirmar).   

    2.- Va ser adoptat pels Franquesa en una mena d'orfenat (molt possiblement a prop de Cervera). En aquest cas poden passar dues coses: que a l'orfenat se li inventés aquest nom (com un sobrenom?) o que quan el van portar al centre ja portés aquest nom (que fos el cognom d'una mare soltera té molts punts de ser lo més probable).

    Total, que cap d'aquestes dues històries permet saber que hi va haver abans. No obstant, sembla evident que si hi va haver algun Roscadell anterior al meu besavi n'hi hauria d'haver alguna prova, algun altre Roscadell pul·lulant pel món. Per tant, lo més senzill de suposar seria que algú es va inventar el nom, que no hi va haver cap Roscadell abans del meu besavi. Però en aquest cas... quina ment retorçada es capaç d'inventar un nom així? ROSCADELL? No seria més fàcil haver-li dit Casamitjana? Puig?

    Acceptant com a bo que el cognom Roscadell se'l va inventar algú fa pocs anys, porta a preguntar-se: "Qui som?". Hum... podria ser un legítim hereu de la corona! o un familiar llunyà (però molt llunyà) del Carlos de Gran Hermano. O podria ser parent teu! El teu familiar perdut!

    Però bé deixant els somnis per un altre moment, també cal dir que hi podria haver alguna prova que demostrés que el cognom Roscadell podria no ser una invenció recent.

    Aquesta prova de la que parlo es l'escut de la dreta.

    Una vegada van voler regalar als meus avis els escuts dels seus llinatges. Evidentment, l'emblema "Roscadell" va donar més d'un problema: era un cognom desconegut en totes les botigues. Després de molt voltar van trobar una que va dir "Cap problema". Segons ells, el nostre escut es el de la dreta, i van facilitar la següent informació: "Originaris de Girona. Provaren sa noblesa com a Ciutadans Honrats de la Ciutat de Barcelona l'any 1789"

    Però es clar, també es pot donar el cas que la empresa a la que se li va encarregar de buscar el nostre escut no volgués deixar escapar la oportunitat de guanyar uns calerons i  s'inventes aquesta preciositat. Ara, que molta imaginació no hi van posar: una bonica rosca en honor al cognom i una senyera perquè es noti que es d'origen català.

    Lamentablement, el meu parer és que l'últim paràgraf es el que té més possibilitats de ser cert, o alguna altra cosa hauria trobat per internet en les desenes i desenes de pàgines dedicades a la heràldica. Serà qüestió d'investigar que vol dir això de "Ciutadans Honrats de la Ciutat de Barcelona". De totes maneres, si fos veritat... com pot ser que un llinatge pogués desaparèixer sense deixar rastre? Una plaga? Una guerra? Van emigrar a Cuba? Potser van resultar no ser tan "Honrats" i van ser executats o expulsats del país? Tots oblidats, tots desapareguts, excepte un...

    En fin, que només tenim moltes suposicions i poques afirmacions. Sols resta demanar-vos que si teniu un cosí que tenia un amic que una vegada va coincidir amb una persona que deia que sabia de bona tinta que el seu oncle havia conegut a un Roscadell, feu-m'ho saber, que possiblement fos un parent llunyà!